دفاع شخصی

توضیحات وزارت میراث درباره ی ثبت فرهنگ پهلوانی به نام آذربایجان

توضیحات وزارت میراث درباره ی ثبت فرهنگ پهلوانی به نام آذربایجان

به گزارش دفاع شخصی، بدنبال واکنش ها به ثبت پرونده «فرهنگ پهلوانی: بازی های سنتی زورخانه ای، ورزش و کشتی» به نام کشور آذربایجان در یونسکو، یک مقام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این زمینه توضیحاتی داد و اشاره کرد: جمهوری آذربایجان با ثبت «فرهنگ پهلوانی» مالک آن میراث نخواهد شد.


به گزارش دفاع شخصی به نقل از روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مصطفی پورعلی ـ مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی ـ درباره ی ثبت واکنش برانگیز پرونده «فرهنگ پهلوانی» به نام جمهوری آذربایجان، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران، آیین پهلوانی و زورخانه ای را بطور رسمی در سال ۸۹ (سال ۲۰۱۰ ) در لیست میراث فرهنگی ناملموس جهانی یونسکو ثبت کرده است.
او اضافه کرد: کُشتی پهلوانی در ایران هم انواعی دارد، بطورمثال کشتی چوخه، کشتی مازندرانی و کشتی گیله مردی. به سبب محدودیت های یونسکو در سهمیه بندی هر کشور برای ثبت های سالانه جهانی، مناسب این است که همه این موارد در یک پرونده با عنوان جامع ثبت شوند که بحمدالله ایران این اقدام مهم را ۱۲ سال پیش انجام داده است.
پورعلی سپس اظهار داشت: اینکه جمهوری آذربایجان پرونده ای قریب (نزدیک) به عنوان و موضوع پرونده ایران را ثبت کرده است، از نظر کنوانسیون یونسکو در زمینه میراث فرهنگی ناملموس، نه فقط خللی به پرونده ایران وارد نمی کند، بلکه بر ترویج بیشتر این عنصر فرهنگی ناملموس تاکید دارد.
مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی بیان کرد: پرونده آذربایجان، ملی است. طبق ضوابط یونسکو هر کشوری می تواند عناصر فرهنگی ناملموس خودرا ثبت کند و این تعارضی با عناصر دیگر کشورها ندارد. کشتی پهلوانی و آیین های زورخانه ای که فدراسیون بین المللی آن هم در تهران مستقر است، در گستره کشورهای کثیری ظهور و بروز دارد. این جای افتخار است که یک داشته فرهنگی ایران در چنین گستره ای زنده است، برای مثال ازبکستان هم می تواند در سال آتی چنین کاری را انجام دهد. به هر حال این کشورها همه دارای کشتی و آیین های پهلوانی هستند.
او اشاره کرد: باید تاکید شود که میراث ناملموس زنده است و متعلق به همه مردمی است که از آن استفاده می نمایند. ثبت یک عنصر در لیست میراث جهانی ناملموس برای هیچ کشوری ایجاد مالکیت نمی نماید. پس آذربایجان با ثبت فرهنگ پهلوانی مالک آن عنصر نخواهد شد.
پورعلی همین طور بیان کرد: از نظر یونسکو در زمینه ثبت جهانی میراث ناملموس، "خاستگاه" اهمیتی ندارد. اثبات اینکه یک عنصر در ابتدا در کدام کشور خلق و بعدها به کشور دیگری منتقل شده، از دید یونسکو هیچ حقوق و امتیازی برای کشور مبدأ ندارد، چون میراث ناملموس توسط حاملان و مجریان به هر نقطه دنیا حرکت می کند و همه کشورها می توانند میراث ناملموسی را که در کشورشان زنده است، ثبت کنند.
مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی اظهار داشت: کشورها می توانند میراث ناملموس شان را هم بصورت مستقل و هم بصورت مشترک ثبت کنند. هرچند که یونسکو کشورها رو به تدوین پرونده مشترک تشویق می کند، ولی الزامی وجود ندارد که برای مثال آذربایجان به پرونده ایران ملحق شود.
«فرهنگ پهلوانی: بازی های سنتی زورخانه ای، ورزش و کشتی» در هفدهمین کمیته بین الدولی پاسداری از میراث ناملموس یونسکو که از هفتم تا دوازدهم آذرماه ۱۴۰۱ در شهر رباط مراکش برگزار شده است، به نام جمهوری آذربایجان ثبت گردید که در ایران خیلی از فعالان و کارشناسان میراث فرهنگی نسبت به سکوت و انفعال وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نسبت به این اقدام جمهوری آذربایجان، واکنش نشان دادند. ایران قبل تر در سال ۲۰۱۰ پرونده «ورزش های باستانی و زورخانه ای» به نام خود در یونسکو ثبت کرده بود.



1401/09/13
14:55:28
5.0 / 5
549
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
دفاع شخصی self defense
self-defense.ir - مالکیت معنوی سایت دفاع شخصی متعلق به مالکین آن می باشد